Accenture Apti Test 2


Accenture Placement Paper

APTITUDE TEST:-
Very easy test . U just need to brush up ur skills and go through RS Aggrwal (Verbal & Non- Verbal) and U will be through

QUESTIONS WERE THESE TYPES

Q.1 to Q.3 Prepositions

One of the questions was-
__ his vacation, Ram went __ the forest and also walked __ the river.
Ans: During, to, along (other options may confuse you, like you would think it can be ‘across the river’, but choose the one in which all three are fitting)

There was 1 question that had only 1 blank as well.
Q.4 to Q.6- Choose the closest meaning to the words in Italics:

One of the questions was-
Due to his versatile qualities, Mohan was able to do all types of jobs quite easily.
Ans: Flexible

(Other options can confuse you like ‘Multi-talented’ was an option, but choose the word that exactly fits in the sentence and carries the correct meaning)

Q.7- Q.10 Articles:
Fill in the articles in the following sentences:

One of the questions was-
__ essay, which was later chosen as __ best, was written by __ student who used to be quiet in the class.
Ans: The, the, the

(These type of questions were quite easy and there were 1-2 questions that had only 1 blank as well)

Q.11- Q.15 were based on a passage that was related to operating system (OS 2 and its newer versions. It was compared to other operating systems and its advantages and disadvantages were discussed)

The answers of the 3 questions were within the passage and answers of 2 questions had to be given by interpreting the passage. So I would suggest, since the passage was long and time consuming, better have a glance on the questions before starting the reading.

Q.16- Q.20 were based on another passage on PLM (Process Life cycle Management)
This passage was very long so I left it for the end.

Apply the same trick for answering the questions of the very long passage!!!

SECTION II- Q.21 to Q.40

Q.21- Q.26 These were the questions based on Venn diagram.

Example:
If in a class 80 people speak English, 42 speak French, 65 speak Hindi, 12 speak both English and Hindi, 17 speak both French and Hindi, 13 speak both English and French and 6 speak all three languages, how many people are there in all?

Q.27- Q.30 A variety of questions were there:

Example:
1 question on Blood relation-

Example:
Pointing to a man Carl said, “He is the son of brother of my mother’s husband.” How are Carl and the man related?
Ans: Paternal Cousin

1 question on Directions-
A man walked 2 km east, then he turned NE and walked 5 km. Then he walked 2 km west. How much and in which direction should he move to reach the initial point?
Ans: 5 km South-West

31-35 were of following type:
Two sentences are given below. Mark the answer according to the following:
A- If only FIRST sentence is required to verify the sentence
B- If only SECOND sentence is required to verify the sentence
C- If both FIRST and SECOND sentence are required to verify the sentence
D- Cannot be verified even if both sentences are considered

Example:
Two trains are traveling towards each other. When will the two trains meet? If -
1. Train A is coming at a speed of 20km/hr
2. Train B is coming at a speed of 30km/hr
Ans: D

36-40 were based on:
If 1 is written as $, and 0 is written as *. Then answer the following:
(e.g. 4 is written as $** and 3 is written as $$)

Example:
3*5-12+10-9/3
The solution of the above expression can be represented as?
Ans: $*$* (1010 in binary i.e. ten in decimal)

SECTION III- Q.41 to Q.55
Q.41- Q.45 Mark the answers according to the following:
A- If all the three options match
B- If FIRST and SECOND options match
C- If FIRST and THIRD options match
D- If none of the three match

Example:
KKTUJNGDFTSR KKTUJHGDFTSR KKTUJNGDFTSR
Ans: C

Another example:
1896.5738491023 1896.5783491023 1896.5738461023
Ans: D

Q.46-Q.49 were based on the Puzzle-type question. It said:
Following was the criteria decided by the selection committee of Indian Cricket Board:
1) Player’s age should be 18-28 years
2) He must be the captain of any cricket team for at least 2 years
3) He must be a Ranji Player for at least 2 years
4) He must have taken at least 20 wickets or made 1000 runs in a calendar year in Ranji

If 1st condition is not fulfilled .. referred to chairman
If 2nd condition is not fulfilled .. he must be an all rounder with at least 500 runs and 15 wickets
If 4th condition is not fulfilled .. referred to VP

Questions were like following example:
Rahul was born on Dec.10,1979 and is a captain of Ranji team since Feb 2005. He won man of the tournament last year for taking 24 wickets last year. He is:
a) Selected b) Rejected c) Referred to Chairman d)Data Insufficient
Ans: a
(These questions are also easy if you draw a table with names of the aspirant in rows and criteria in the columns, and then checking whether he/she fulfils it or not)

Q.50- Q.55 were also a bit easy and were of two types:
Example of type 1:
If * means +, + means -, – means / and / means *, then what is the value of-
8+4-9*7/12+3

Example of type 2:
If * means /, / means -, – means + and + means *, then which of the following is true:
a) 7+43*2/13-7+8 = 22.6 b) 4-9*7/4*2/3-7+2 = 25 .

Accenture Apti Test 1


APTITUDE TEST
Questions = 55
time limit = 60 minutes
Along with that an essay to write in the same sheet in another 10 minutes. No sectional cut off, no negative marking. Offline (paper & pen) test

Directions for Questions 1-3 : Choose the option which will correctly fill the blank.

1. If you look ___ the window you can see the traffic moving ______ the road ___ a fast pace
A. at, across, in
B. through, along, at
C. over, across, at
D. at, along, in
Answer: B
2. Sheela ran blindly_ the road and was nearly knocked _______ _____ a lorry.
A. at, out, in
B. across, along, at
C. through, across, at
D. across, down, by
Answer: B
3. I stood ________ the bridge and watched the flowing water ___it and the sky ____.
A. on, under, above
B. across, under, at
C. through, under, above
D. on, down, above
Answer: B
Directions for Questions 4-6: Choose the word nearest in meaning to the word in ITALICS from the given options
4. A bone got stuck in his gullet
A. Chest
B. Throat
C. Stomach
D. Molars
Answer: B
5. It is a scandal that the murderer was declared innocent
A. talk
B. Disgraceful action
C. Rumour
D. Silly notion
Answer: B
6. The police need tangible proof of his guilt before they can act against him.
A. Emphatic
B. Convincing
C. Clear and certain
D. Strong
Answer: C
Directions for Questions 7-10: Choose the answer option which will correctly fill the blank.
7. I saw _____ man walking along ___ road. He was not _____ ordinary man
A. the,the,a
B. a,the,a
C. the, a, an
D. a, the, an
Answer: D
8. Yesterday I heard ___ interesting story which is ___ best I have ever heard.
A. a, an
B. the,a
C. an, the
D. the, an
Answer: C
9. What _____ strange name to give ____ cat
A. a,a
B. a,an
C. a,the
D. the, an
Answer: A
10. ___ postman has put ____ letter under ___ door
A. the,the,the
B. a,the,a
C. the, a, the
D. a, the, an
Answer: C
Directions for Questions 11-16: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
Everyone conforms to infancy, infancy conforms to nobody, so that one babe commonly makes four or five out of the adults who prattle and play to it. So God has armed youth and puberty and manhood no less with its own piquancy and charm, and made it enviable and gracious and its claims not to be put by, if it will stand by itself. Do not think the youth has no force, because he cannot speak to you and me. Hark! In the next room his voice is sufficiently clear and emphatic. It seems he knows how to speak to his contemporaries. Bashful or bold, then, he will know how to make us seniors very unnecessary.
The healthy attitude of human nature can be seen in the nonchalance of boys who are sure of a dinner, and would disdain as much as a lord to do or say aught to conciliate one. A boy is in the parlor what the pit is in the playhouse; independent, irresponsible, looking out from his corner on such people and facts as pass by, he tries and sentences them on their merits, in the swift, summary way of boys, as good, bad, interesting, silly, eloquent, troublesome. He never cumbers himself regarding consequences, about interests and he gives an independent, genuine verdict. You should court him: he will not court you. But the man is, as it were, clapped into jail by his consciousness. As soon as he has once acted or spoken with eclat, he is a committed person, watched by the sympathy or the hatred of hundreds, whose affections must now enter into his account. There is no Lethe for this. Ah, that he could pass again into his neutrality.
These are the voices, which we hear in solitude, but they grow faint and inaudible as we enter into the world. Everywhere society is conspiring against the manhood of every one of its members. Society is joint – stock company, in which members agree, for the better securing of his bread to each shareholder, to surrender the liberty and culture of the eater. The virtue in most request is conformity. It is averse to self-reliance. What it loves is names and customs and not realities and creators.
Whosoever is a man has to be a nonconformist. He who would gather immortal palms must not be hindered by the name of goodness, but must explore if it be goodness. Nothing is at last sacred but the integrity of your own mind.
No law can be sacred to me but that of my nature. Good and bad are but names very readily transferable to that to this; the only right is what is after my constitution, the only right is what is after me constitution, the only wrong what is against it. A man is to carry himself in the presence of all opposition as if every thing were titular and ephemeral but he. I am ashamed to think how easily we capitulate to badges and names, to large societies and dead institutions. Every decent and well-spoken individual affects and sways me more than is right. I ought to go upright and vital, and speak the rude truth in all ways.
I shun father and mother and wife and brother, when my genius calls me. I would write on the lintels of the doorpost, whim. I hope it is somewhat better than whim at last, but we cannot spend the day in explanation. Except me not to show cause why I seek or why I exclude company. Then, again, do not tell me, as a good man did not to-day, of my obligation to put all poor men in good situations. Are they my poor? I tell thee, thou foolish philanthropist, that I grudge the dollar, the time, the cent, I give to such men as do not belong to me and to whom I do not belong. There is a class of person to whom by all spiritual affinity I am bought and sold; for them I will go to prison, if need be; but your miscellaneous popular charities; the education at collage of fools; the building of meeting – house to the vain end to which many now stand; alms to sots; and the thousand fold Relief Societies; – though I confess with shame I sometimes succumb and give the dollar, it is a wicked dollar which by and by I shall have the manhood to withhold.
If you refuse to conform, you can experience the displeasure of the world. Hence, a man should know how to estimate a sour face. The by – standers look askance on him in the public street or in the friend’s parlor. In case this aversion originates from contempt and resistance similar to his own, it might result in a sad countenance; but the sour faces of the multitude, like their sweet faces, have no deep cause, but are caused by reasons as diverse as the direction of the wind and what he reads in the newspapers. Yet is the discontent of the multitude more formidable than that of the senate and the collage.
Another factor, which frightens us from self – trust in our consistency; a reverence for our past act or word, because the eyes of others have no other data for computing our orbit than our past acts, and we are loath to disappoint them.
But why should you keep your head over your shoulder? Why drag about this corpse of your memory, lest you contradict somewhat you have stated in this or that public place? Suppose you should contradict yourself; what then?
This is a rather silly consistency in our minds, which is adored by little statesmen and philosophers and divines. Uniformly a great soul has almost nothing to do, he could just occupy himself with his shadow on the wall. Speak what you think now in hard words; and to-morrow speak what tomorrow thinks in hard words again, though it contradict everything you said to-day. – “Ah, so you shall be sure to be misunderstood.” – Is it so bad, then, to be misunderstood? Pythagoras was misunderstood, and Socrates, and Jesus, and Luther, and Copernicus, and Galileo, and Newton, and every pure and wise spirit that ever took flesh. What can be considered to be truly great is to be misunderstood.
11. Which of the following statements would best describe the main theme of the above passage?
A. “A foolish consistency is the hobgoblin of little mind.”
B. “Eternal youth means eternal independence.”
C. “Whoso would be a man must be a nonconformist.”
D. “Colleges are designed to educate fools.”
E. “Infancy conforms to nobody.”
Answer: C
12. When is the period during which we are most nonconformist?
A. infancy B. puberty C. youth D. manhood E. old age
Answer: A
13. In his statement “What can be considered to be truly great is to be misunderstood” the author means:
A. One should refrain from saying, what one exactly means
B. Being misunderstood, equals being great
C. All great man have always been misunderstood
D. Even though a person might be considered inconsistent, he shouldn’t hesitate to change his mind if he feels the need to.
E. It is seldom, that nice people succeed
Answer: D
14. As inferred from the passage, the refusal of young people to cater to accept public opinion is:
A. A feature of the rebelliousness of youth
B. A healthy attitude of human nature
C. A manifestation of deep – seated immaturity
D. Simply bad manners
E. Part of growing up
Answer: B
15. “Society is a joint-stock company etc.” is one way which the author shows
A. The anti-culture attitude of the public
B. Society is highly organized and structured
C. The self-rejection of society
D. The lack of room for solitude in our world
E. The public’s interest in the stock market
Answer: C
16. “I would write on the lintels of the doorpost, whim.” What does the author mean by this statement:
A. That one should renounce his immediate family
B. That signposts have an important educational function in our society
C. That an impulsive action may have a subsequent rational explanation
D. That one must never be held responsible for what one says and does
E. That everyone should do foolish things occasionally
Answer: C
Directions for Questions 17-20: Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information provided in the passage.
Certain scraps of evidence bear out those who hold a very high opinion of the average level of culture among the Athenians of the great age. Pericles’s funeral speech is undoubtedly the most famous evidence from Athenian literature, that its level was indeed high. However, Pericles was a politician, and it is possible that he was flattering his audience. We know that thousands of Athenians sat hour after hour in the theater listening to the plays of the great Greek dramatists. The Greek plays, particularly the tragedies, maintained an extremely high intellectual level throughout, with no letdowns, no concessions to the lowbrows or to the demands of “realism”, like the gravediggers scene in Shakespeare’s Hamlet. The music and dancing seen in these plays were also of an equally high level. The best modern parallel can be seen in the restrained, difficult opera of the 18th century. The comparison is no doubt dangerous, but can you imagine almost the entire population of an American city (in suitable installments, of course) sitting through performances of Mozart’s Don Giovanni or Gluck’s Orpheus? Perhaps the Athenian masses went to these plays because of a lack of other amusements. They could at least understand something of what went on, since the subjects were part of their folklore. Undoubtedly the theme of grand opera is not part of the folklore of the American people.
17. From the passage it is evident that the author seems to question the sincerity of
A. politicians B. playwrights C. opera goers D. “low brows” E. gravediggers.
Answer: A
18. According to the author the average American
A. Enjoys Hamlet
B. Loves folklore
C. Is not able to understand grand opera
D. Seeks a high cultural level
E. Lacks entertainment.
Answer: C
19. From the passage, we can say that the author’s attitude toward Greek plays is one of
A. Qualified approval
B. Grudging admiration
C. Studied indifference
D. Partial hostility
E. Great respect.
Answer: E
20. The author makes a suggestion that Greek plays
A. Were demanding on the actors
B. Flattered their audiences
C. Were focussed on a limited audience
D. Were dominated by music and dancing
E. Stimulated their audiences.
Answer: E
Section 2: Analytical Ability
No. of Questions: 20
Duration in Minutes: 20
21. There are 4 boys and 3 girls. What is the probability the boys and girls sit alternately?
Answer: 1/35
22. Two trains are 2 kms apart. Speed of one train is 20m/s and the other train is running at 30 m/s. Lengths of the trains are 200 and 300m. In how much time do the trains cross each other?
Answer: 50 seconds
23. Four horses are tethered at the four corners of a square of side 14cm such that two horses along the same side can just reach each other. They were able to graze the area in 11 days. How many days will they take in order to graze the left out area?
Answer: 3
24. Let A and B be two solid spheres such that the surface area of B is 300% higher than the surface area of A. The volume of A is found to be k% lower than the volume of B. The value of k must be
A. 85.5 B. 92.5 C. 90.5 D. 87.5
Answer: D
25 if the ratio of work done by (x-1) men in (x+1)days to the work done by (x+2)men in (x-1)days is 9:10, then x is equal to
A. 5 B. 6 C. 7 D. 8
Answer: D
26. The amount of water (in ml) that should be added to reduce 9 ml lotion, containing 50% alcohol, to a lotion containing 30% alcohol, is:
A. 5 ml B. 4 ml C. 3 ml D. 6 ml
Answer: D
27. The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men aged 35 years and 45 years are substituted by two women. The average age of these two women is:
A. 52 years B. 56 years C. 48 years D. 44 years
Answer: C
28. A mixture of 40 liters of milk and water contains 10% water. How much water should be added to this so that water may be 20% in the new mixture?
A. 6.5 liters B. 5 liters C. 4 liters D. 7.5 liters
Answer: B
29. If the price of gold increases by 30%, find by how much the quantity of ornaments must be reduced so that the expenditure may remain the same as before?
A. 30% B. 23 1/3 % C. 20% D. 19%
Answer: B
30. A box contains 5 brown and 4 white socks. A man takes out two socks. The probability that they are of the same color is:
A. 5/18 B. 1/6 C. 5/108 D. 4/9
Answer: D
31. Which of the following will come in place of the Question Mark (?) in the following sequence?
6C7, 5F10, 11J14, 15O19, ?
A. 25U20 B. 20U25 C. 20U24 D. 19U25
Answer :B
32. If Table is called Chair, Chair is called Cot, Cot is called Pot and Pot is called Filter, where does a person sit.
A. Pot B. Cot C. Chair D. Filter
Answer: B
33. Pointing to a photograph Arun said, ‘she is the mother of my brother’s son’s wife’s daughter.’ How is Arun related to the lady?
A. Uncle B. Daughter-in-law C. Cousin D. None of these
Answer: B
34. I am facing west. I turn 45° in the clockwise direction and then 180° in same direction and then 270° anticlockwise. Which direction am I facing now?
A. South-west B. South C. West D. North-West
Answer: A
35. After a get-together every person present shakes the hand of every other person. If there were 105 hands-shakes in all, how many persons were present in the party?
A. 15 B. 14 C. 13 D. 16
Answer: A
36. Four friends were playing a game of cards sitting in a circle. Shankar was right to Ram and Gopal was left to Arvind. Which one of the following pairs were partners?
A. Ram and Shankar B. Gopal and Shankar C. Ram and Arvind D. Gopal and Ram
Answer: D
37. A boy goes to see a film and finds a man who is his relative. The man is the husband of the sister of his mother. How is the man related to the boy?
A. Brother B. Nephew C. Uncle D. None of these
Answer: C
38. In a month of 31 days, the third Wednesday falls on the 15th. What will be the last day of that month?
A. Fifth Thursday B. Fifth Wednesday C. Fourth Sunday D. Fifth Friday
Answer: D
39. A class consists of 100 students, 25 of them are girls and 75 boys; 20 of them are rich and remaining poor; 40 of them are fair complexioned. The probability of selecting a fair complexioned rich girl is:
A. 0.05 B. 0.04 C. 0.02 D. 0.08
Answer: C
40.Ram walks 10M South from his house, turns left and walks 23M. Again turns left and walks 40M, then turns right and walks 5M to reach his school. In which direction is the school from his house?
A. East B. North-East C. South-West D. North
Answer: B
Directions for Questions 41-44: Follow the directions given below to answer the questions that follow. Your answer for each question below would be: A, if ALL THREE items given in the question are exactly ALIKE. B, if only the FIRST and SECOND items are exactly ALIKE. C, if only the FIRST and THIRD items are exactly ALIKE. D, if only the SECOND and THIRD items are exactly ALIKE. E, if ALL THREE items are DIFFERENT.
41)11100110101.1110, 11100110101.1110, 1111001101.1110
A) A B) B C) C D) D E) E
Answer: B
42) 1156894.5656, 1156894.5656, 1158694.5656
A) A B) B C) C D) D E) E
Answer: D
43) 0485-2584621, 0485-2584821, 0485-2584621
A) A B) B C) C D) D E) E
Answer: C
44) LLEEJILLJIFIIJ, LILEEJLLJIFIIJ ,LLEEJLILJIFIIJ
A) A B) B C) C D) D E) E
Answer: E
Directions for Questions 45 to 47: Answer the questions on the basis of the information given below.
Seven varsity basketball players (A, B, C, D, E, F, and G) are to be honoured at a special luncheon. The players will be seated on the dais in a row. A and G have to leave the luncheon early and so must be seated at the extreme right. B will receive the most valuable player’s trophy and so must be in the centre to facilitate presentation. C and D are bitter rivals and therefore must be seated as far apart as possible.
45. Which of the following cannot be seated at either end?
1. C 2. D 3. F 4. G
Answer: C
46. Which of the following pairs cannot be seated together?
1. B&D 2. C&F 3. D&G 4. E & A
Answer: D
47. Which of the following pairs cannot occupy the seats on either side of B?
1. F&D 2. D&E 3. E&G 4. C&F
Answer: C
Directions for Questions 48 to 50: Answer the questions on the basis of the information given below.
A, B, C, D, E, and F are a group of friends. There are two housewives, one professor, one engineer, one accountant and one lawyer in the group. There are only two married couples in the group. The lawyer is married to D, who is a housewife. No woman in the group is either an engineer or an accountant. C, the accountant, is married to F, who is a professor. A is married to a housewife. E is not a housewife.
48. Which of the following is one of the married couples?
A. A&B B. B&E C. D&E D. A&D
Answer: D
49. What is E’s profession?
A. Engineer B. Lawyer C. Professor D. Accountant
Answer: A
50. How many members of the group are males?
A. 2 B. 3 C. 4 D. Cannot be determined.
Answer: C
Directions for Questions 51-55: Read the following information carefully and answer the questions given below:
A B D F G H and K are seven members of a family. They belong to three generations. There are two married couples belonging to two different generation. D is son of H and is married to K. F is granddaughter of B. G’s father is grandfather of A. B’s husband is father-in -law of K. H has only one son.
51. How is F related to G?
A. Son B. Nephew C. Niece D. data inadequate E. None of these
Answer: A
52. How is H related to B?
A. Father B. Father-in-law C. Uncle D. data inadequate E. None of these
Answer: E
53. How is K related to G?
A. Sister-in-law B. Sister C. Niece D. data inadequate E. None of these
Answer: C
54. Which of the following is the, pair of married ladies?
A. HK B. HD C. KF D. BF E. None of these
Answer: D
55. How many female members are there among them?
A. Two B. Three C. Four D. data inadequate E. None of these
Answer: E

Accenture (Mathematics, English)


(Mathematics, English)

1.Find the approximate value of the following equation. 6.23% of 258.43 – ? + 3.11% of 127 = 13.87
1) 2
2) 4
3) 8
4) 6
5) 10

2. A train overtakes 2 persons walking at 3 km/hr and 5 km/hr respectively in the same direction and completely passes them in 8 seconds and 10 seconds respectively. Find the speed of the train.
1) 15 km/hr
2) 13 km/hr
3) 10 km/hr
4) 10 km/hr
5) None of these

3.The ratio between the radius and height of a cone is 3:4. What is the curved surface area of the cone?
1) 15p m2
2) 12p m2
3) 9p m2
4) Data inadequate
5) None of these

4.A man stands on the top of a pole and makes an angle of 60° on the surface of a ground. He slides 20 m down and makes an angle of 30°at the same point. If he takes 10 seconds to reach the ground from here, find his speed.
1) 6 km/hr
2) 5 km/hr
3) 10 km/hr
4) 8 km/hr
5) 10.80 km/hr

5.Which of the following values of ‘n’ satisfies the in-equality n2 – 24n + 143 < 0?
1) n 13
3) 11 < n n > 13
5) None of these

6.If 2x+y = 11, 2y+z = 12 and z+2x = 8, find the value of 2x + 3y +4z.
1) 29
2) 33
3) 25
4) 39
5) None of these

7.A shopkeeper labels the price of article 15% above the cost price. If he allow Rs 51.20 discount on an article of Rs 1024, find his profit percent.
1) 10%
2) 8%
3) 12%
4) 9%
5) 9.25%

8.Which of the following numbers are completely divisible by 11?
A. 3245682
B. 283712
C. 438416
D. 36894
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) Only D
5) All are divisible

9.The sum of a number and its square is 1406. What is the number?
1) 38
2) 39
3) 37
4) 29
5) None of these

10.In a business P and Q invested amounts in the ratio 3:4, whereas the ratio between amounts invested by P and R was 6:7. If Rs 106501.50 was their profit, how much amount did Q receive?
1) Rs 40572
2) Rs 30429
3) Rs 35500.50
4) Rs 34629
5) None of these

Directions (Q. 11-15): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 5). (Ignore the errors of punctuation, if any.)

11. 1) To the best of 2) my knowledge and belief 3) his moral character was 4) is beyond approach. 5) No error

12. 1) This suggestion was 2) placed down a few years ago 3) because of a suspicion that 4) the best officers will quite.
5) No error

13. 1) Successful privatising calls for 2) a broad-based programme rather than 3) a preoccupation with getting the
4) best for individual companies. 5) No error

14. 1) There can be 2) little doubt that 3) he was the author 4) of his own downfall. 5) No error

15. 1) He became a 2) prickly person able to 3) get on with old friends 4) and new colleagues. 5) No error

Directions (Q. 16-25): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate words.

It is a 16 that Communists are opposed to economic reforms. The fact of the life is that Communists are the most 17 fighters for economic reforms, the reforms that lead to self-reliant and democratic economic development with social justice. To term the market-oriented changes as reform is a 18. The development strategy 19 under Structural Adjustment and dictated by the World Bank, IMF and WTO is a strategy for the 20 development of capitalism under which the working people, who are the main productive force, are made 21, kept unemployed, thrown out of jobs, and so on. It has no social relevance. In the phase of globalization, no country can develop in 22 and entry of the foreign capital can not be 23 altogether. Integration with world economy has to ensure the free and speedy 24 of the national economy. Foreign capital has to be allowed in the areas where we really need huge investment, which our resources cannot meet, and where we need technology, not available in the country. Economic 25 should not mean license for plunder by MNCs.

16. 1) problem 2) mysticism 3) curiosity 4) misconception 5) mistake

17. 1) liberal 2) demanding 3) strident 4) detrimental 5) horrible.

18. 1) misnomer 2) terrible 3) danger 4) tragedy 5) shame

19. 1) reached 2) verified 3) assembled 4) hurled 5) envisaged

20. 1) westernised 2) unfettered 3) gross 4) accumulated 5) astounding

21. 1) labourers 2) culprit 3) redundant 4) escapists 5) icons

22. 1) unison 2) liberalisation 3) coalition 4) association 5) isolation

23. 1) forced 2) loaded 3) denied 4) stated 5) scrutinised

24. 1) development 2) empowerment 3) unity 4) mobilisation 5) cohesion

25. 1) growth 2) potential 3) strategy 4) reforms 5) vitality

ANSWERS: 1. (4) 2. (2) 3. (4) 4. (5) 5. (3) 6. (1) 7. (5) 8. (5) 9. (3) 10. (1) 11. (4) 12. (2) 13. (1) 14. (5) 15. (2) 16. (4) 17. (3) 18.(1) 19. (5) 20. (2) 21. (3) 22. (5) 23. (3) 24. (1) 25. (4)

Accenture Written Test


Written Test consist of Three Section:
Verbal 20 Questions
Aptitude 20 Questions
Analytical 15 Questions
Verbal

this section consisted of simple english questions just read with concentration and you will get the answer soon though the options sometimes confuse but don’t worry some of the question I remember are:
1. _____his vacation, he trekked ____ the hills and walked _____ the river.
a. During, over, along
b. in, in, across.
And some similar options. well I chose the first one. next 4 questions were same filling in the blanks type. then next 3 included synonyms. for e.g.

2.he has to endure the pain of his fathers death.
a. bear (Ans)
b. face
c. tolerate

Others word was enjoined…it was in sentence form I will say these are also easy ones not the tough ones. thus type included round about 4 questions. Due to his versatile qualities, Mohan was able to do all types of jobs quite easily. Ans: Flexible __ essay, which was later chosen as __ best, was written by __ student who used to be quiet in the class. Ans: The, the, the These type of questions were quite easy and there were 1-2 questions that had only 1 blank as well)
then there were two passages given’s one was very easy. direct answers were given in passage’s need not to read the whole passage. just read the ques first and then answer it. second one was quite tuff. but never mind each one felt the same. there were 5 question from each passage.

Aptitude:
Prepare from R.S .Agarwal Quantitative aptitude book. Important topics: Venn diagram based problems, data sufficiency Problem, directions, relations etc. quite easy section simple ques based on Venn diagrams like
1. there are 200 students in a class. 100 speak hindi.150 speak English. how many speak both hindi and english. Ans. there is a particular way of solving such question you can do it using Venn diagrams very easily. here adding 100 and 150 and then subtracting 200,We will get the common students. 100+150- 200 =50

2.there are 250 people.100 read newspaper.50 read both newspaper and magazine. find n o. of people reading only magazine. Ans. c here it depends what are we asked for. is it ONLY magazine or magazine. calculations vary drastically based on the sentence given. so do carefully. there were many questions of this type and very very easy to do. then other type of question included.

3. 600 people are there.10 benches fell short so on each bench 2 extra members were made to sit. find the no. of benches.

4. based on blood relations.

5. based on direction sensing.

Two sentences are given below. Mark the answer according to the following:
A- If only First sentence is required to verify the sentence
B- If only Second sentence is required to verify the sentence
C- If both First and Second sentence are required to verify the sentence
D- Cannot be verified even if both sentences are considered.

Example:
Two trains are traveling towards each other. When will the two trains meet ? If –
1. Train A is coming at a speed of 20km/hr
2. Train B is coming at a speed of 30km/hr Ans: D
If 1 is written as $, and 0 is written as *. Then answer the following: (e.g. 4 is written as $** and 3 is written as $$)

Example:
3*5-12+10-9/3
The solution of the above expression can be represented as?
Ans: $*$* (1010 in binary i.e. ten in decimal)
there were almost 6 questions of such type and Will say they were really easy. you can very easily solve them.

Analytical
Mark the answers according to the following:
A- If all the three options match
B- If FIRST and SECOND options match
C- If FIRST and THIRD options match
D- If none of the three match
KKTUJNGDFTSR KKTUJHGDFTSR KKTUJNGDFTSR
Ans: C
Another example: 1896.5738491023 1896.5783491023 1896.5738461023
Ans: D These question are also easy. they consume very less time and need no pen work.

Following was the criteria decided by the selection committee of Indian Cricket Board:
1) Player’s age should be 18-28 years
2) He must be the captain of any cricket team for at least 2 years
3) He must be a Ranji Player for at least 2 years
4) He must have taken at least 20 wickets or made 1000 runs in a calendar year in Ranji
If 1st condition is not fulfilled. referred to chairman
If 2nd condition is not fulfilled. he must be an all rounder with at least 500 runs and 15 wickets
If 4th condition is not fulfilled. referred to VP

Questions were like following example:
Rahul was born on dec.10,1979 and is a captain of Ranji team since Feb 2005. He won man of the tournament last year for taking 24 wickets last year. He is:
a) Selected
b) Rejected
c) Referred to Chairman
d) Data Insufficient
Ans: a

50- Q.55 were also a bit easy and were of two types:
Example of type 1: If * means +, + means -, – means / and / means *, then what is the value of- 8+4-9*7/12+3

Example of type 2:
If * means /, / means -, – means + and + means *, then which of the following is true:
a) 7+43*2/13-7+8 = 22.6
b) 4-9*7/4*2/3-7+2 = 25

Important things to be remembered: Most of the questions were easy; all you need is time management and accuracy. Try to attempt the paper in two passes. In the first pass, solve the questions you are able to and leave others for the last mins. Then start the paper again to do the remaining questions. Doing this you may find that you have attempted 35-38 questions in half the time (in 30-33 mins). So don’t feel low because paper is very easy and paper gets repeated so search well for papers, you will get an idea about it.

Accenture Selection Procedure


Selection Procedure:

1st Round: Written test 55 Questions in 60 Minutes, 3 sections: No -ve mark, and no Sectional cut off mark.
• English: Prepositions, articles and Synonyms Reading comprehensions from technical topic like Embedded System, CGI (common gateway interface)

• Reasoning: some reasoning questions like Interview Selection under some conditions Replacing problems 1 with $ and 0 with * in binary code.and /stands for *, + stands for /, – stands for % then find the statement which is true among 4 ?changing the places of alphabets in a word. one other reasoning type Questions.

• Quantitative: Venn diagram, Data sufficiency like if 1) 2a/3b = 5/6 2) 2A+B=35 then can we predict the value of A and B? Rank Questions Some Lift problems like if a building with Ground + 30 floor has 2 lifts. 1 lift will stops on alternate floor and another lift stops on every floor then when they will meet on a floor each other?

2nd Round: GD

• Each batch consists of 12 to 15 people.

• They only check on Communication skills and Group dynamics.

• Speak confidently but not over confidently.. don’t interrupt others..

• Be patience until ur chance… if didn’t got a chance no problem, finally they point you out and ask you to speak.

• On that time if you excel only one good point in confident, then you will be selected.

3rd Round: Technical Interview

• About yourself ?

• Basic C Programs like Fibonacci series, prime, palindrome etc…

• OS concepts (semaphore, deadlock, Interrupts) Database concepts,

• Be confident.. their approach very decent and motivated manner only.

Final Round: HR Interview

• They asking about yourself, family, why accenture, about accenture, ur roll model etc..

TCS Placement Paper soln for all 70 patterns : (01-10)


Pattern 1:

1. (1/2) of a number is 3 more than the (1/6) of the same number?
a) 6 b)7 c)8 d)9

Solution:

Let the number be x,

((1/2)*x)=3+(1/6)*x,

Then solve x

2. (1/3) of a number is 3 more than the (1/6) of the same number?
a) 6 b)16 c)18 d)21

3. (1/3) of a number is 6 more than the (1/6) of the same number?
a) 6 b)18 c)36 d)24

4. (2/3) of a number is 4 more than the (1/6) of the same number?
a) 6 b)8 c)36 d)24

5. (1/3) of a number is 5 more than the (1/6) of the same number?
a) 6 b)36 c)30 d)72

Pattern 2:

1. There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate
of 1 liter every hour in A, it gets filled up like, 10, 20, 40, 80, 160 in tank B. (At the end of
first hour, B has 10 liters, second hour it has 20 liters and so on). If tank B is 1/32 filled of the
21 hours, what is total duration of hours required to fill it completely?
a) 26 B)25 c)5 d)27

Solution: for every hour water in tank in B is doubled,

Let the duration to fill the tank B is x hours.

x/32 part of water in tank of B is filled in 21 hours,

Next hour it is doubled so,

2*(x/32) part i.e (x/16) part is filled in 22 hours,
Similarly (x/8)th part in 23 hours,(x/4)th part is filled in 24 hours,

(x/2)th part is filled in 25 hours, (x)th part is filled in 26 hours

So answer is 26 hours.

2. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in an hour, B can fill 20 liters in same
time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80, 160. If B filled in 1/16 of a tank in 3 hours, how
much time will it take to fill the tank completely?
a) 9 B) 8 c) 7 d) 6

3. There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate
of 1 liter every hour in A, it gets filled up like, 10, 20, 40,80, 160«..in tank B. 1/8 th of the
tank B is filled in 22 hours. What is the time to fill the tank fully?
a) 26 B) 25 c) 5 d) 27

4. A tank is filled with water. In first hour 10 liters, second hours 20 liters, and third hour 40
liters and so on. If time taken to fill ¼ of the tank if 5 hours. What is the time taken to fill up
the tank?
a) 5 B) 8 c) 7 d) 12.5

5. If a tank A can be filled within 10 hours and tank B can be filled ¼ in 19 hours then, what
is the time taken to fill up the tank completely?
a) 21 B) 38 c) 57 d) 76

Pattern 3:

1. 6 persons standing in queue with different age group, after two years their average age will
be 43 and seventh person joined with them. Hence the current average age has become 45.
Find the age of seventh person?
a) 43 b) 69 c) 52 d) 31

Solution:

Total age of 6 persons is x hours,after two years total age of 6 persons is x+12

Average age of 6 persons is after two years is 43

So (x+12)/6=43,then solve x,

After 7th person is added then (x+7th person age)/7=45

So we will get 7th person age easily

2. In a market 4 men are standing. The average age of the four befor e 4years is 45, after some
days one man is added and his age is 49. What is the average age of all?
a) 43 b) 45 c) 47 d) 49

3. In a shopping mall with a staff of 5 members the average age is 45 years. After 5 years a
person joined them and the average age is again 45 years. What¶s the age of 6th person?
a) 25 b)20 c)45 d)30

4. In a market 4 men are standing .The average age of the four befor e 2 years is 55, after
some days one man is added and his age is 45. What is the average age of all?
a) 55 b) 54.5 c) 54.6 d) 54. 7

Pattern 4:
1. In the reading room of a library, there are 23 reading spots. Each reading spot consists of a
round table with 9 chairs placed around it. There are some r eaders such that in each occupied
reading spot there are different numbers of readers. If in all ther e are 36 readers, how many
reading spots do not have even a single reader?
a) 8 b) none c) 16 d) 15

Solution: 23 reading spots, Each reading spot consists of 9 chairs placed around it so There
are some readers such that in each occupied reading spot ther e are diff erent numbers of
readers.

For each table different no of persons are sat,so for first table 1 person is sit,2nd table 2
persons are sit 36
readers means(1+2+3+4+5+6+7+8 so 8 tables are filled so 23-8=15 r eading spots does not
have single reader.

2. In the reading room of a library, there are 10 tables, 4 chairs per table. In each table there
are differ ent numbers of people seated. How many tables will be left out without at least 1
person?
a) 8 b) 6 c) 2 d) 7

3. In the reading room of a library, there are 10 tables, 4 chairs per table. In each table there
are differ ent numbers of people seated. How many ways they will sit in the library so that no
chair would be blank?
a) 8 b) 6 c) 2 d) 7

Pattern 5:
1. A man jogs at 6 mph over a certain journey and walks over the same route at 4 mph. What
is his average speed for the journey?
a) 2.4 mph b) 4.8 mph c) 4 mph d) 5 mph

Solution: Average speed=(2*x*y)/(x+y)

2. A man travels from A to B at 4 mph over a certain journey and returns over the same route
to A, at 5 mph. What is his average speed for the journey?
a) 4.44 mph b) 4.8 mph c) 4.887 mph d)5 mph

3. A person is rock climbing at an altitude of 800 m. He go up by 7 mph. and come down by
9 mph. what was his average speed?
a) 7.875 mph b) 7.125 mph c) 7mph d) 7.5 mph

4. Find average speed if a man travels at speed of 24kmph up and 36kmph down at an
altitude of 200m?
a) 28.8 mph b) 27.8 mph c) 27.5mph d) 30 mph

5. Person travels to a hill, if he goes from A to B with speed of 4kmph and returns back to B
with speed of 5kmph. What is his average speed of journey?
a) 4.5kmph b) 4.44kmph c) 9kmph d) 4.245kmph

6. A man travels from A to B at 70 mph over a certain journey and returns over the same
route to A, at 80 mph. What is his average speed for the journey?
a) 74.66 b)75 c)74.33 d)74.99

7. Find average speed if a man travels at speed of 24kmph up and 36kmph down at an
altitude of 200m.
a) 28.8 b)28 c)27 d) 28.6

Pattern 6:

1. Susan made a block with small cubes of 8 cubic cm volume to make a block ,3 small cubes
long, 9 small cubes wide and 5 small cubes deep. She realizes that she has used more small
cubes than she really needed. She realized that she could have glued a fewer number of cubes
together to lock like a block with same dimensions, if it wer e made hollow. What is the
minimum number of cubes that she needs to make the block?
a) 114 b) 135 c) 21 d) 71

Solution: I do not know perfectly but I got some solutions from internet I do not know
correctly whether it is tru e or not,((3*9*5))-((3-2)*(9-2)*(5-2)) so answer is 114.

2. A boy wants to make cuboids of dimension 5m, 6m and 7m from small cubes of . 03 m3.
Later he realized he can make same cuboids by making it hollow. Then it takes some cubes
less. What is the number of the cubes to be removed?
a) 2000 b) 5000 c) 3000 d) 7000

3.Smita was making a cube with dimensions 5*5*5 using 1*1*1 cubes. What is the number
of cubes needed to make a hollow cube looking of the same shape?
a) 98 b) 104 c) 100 d) 61

4.Leena cut small cubes of 10 cm dimension each. She joined it to make a cuboid of length
100 cm, width 50 cm and depth 50 cm. How many more cubes does she need to make a
perfect cube?
a) 500 b) 250 c) 750 d) 650

5.Leena cut small cubes of 3 cubic cm each. She joined it to make a cuboid of length 10 cm,
width 3 cm and depth 3 cm. How many more cubes does she need to make a perfect cube?
a) 910 b) 250 c) 750 d) 650

6. A lady builds 9cm length, 10cm width,3cm height box using 1 cubic cm cubes. What is the
minimum number of cubes required to build the box?
a) 730 b) 270 c) 720 d) 310

Pattern 8:

1. (40*40*40 ± 31*31*31)/(40*40+40*31+31*31)=?
a)8 b)9 c)71 d)51

Solution:a3 -b3 =(a-b)*(a2+a*b+b2) so from this formula we will find (a-b) value

2. (98*98*98 ± 73*73*73)/( 98*98*98 ± 73*73*73)=?
a).171 b).4 c).420 d).415

3. (209*144)^2 + (209*209)+(209*144)+(144*144) = ?
a)905863729 b)905368729 c)905729368 d)65

Pattern 9:

1. ((4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2
a)8 b)none c)16 d)15

Solution: substitute x=4y in above we can find solution

2. x/2y = 2a,then 2x/x-2ay=?
a)4 b)8 c)16 d)2

3. 3X/5Y = 5Y/3X«..Find the value of X/Y
a)3/5 b)5/3 c)2/5 d)5/2

4. What is the value of (3X+8Y)/(X-2Y), if X/2Y=2
a)8 b)none c)10 d)13

5. (4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2
a)48/5 b)46/5 c)47/5 d)49/5

6. ((4x+2y)/(4x-2y)= ? as (x/2y) = 2
a)8/7 b)9/7 c)11/7 d)6/7

Pattern 10:

1. A girl has to make pizza with different toppings. There are 8 differ ent toppings. In how
many ways can she make pizzas with 2 differ ent toppings?

a) 16 b) 56 c) 112 d) 28

Solution: 8c2

2. A pizza shop made pizzas with many flavors. There are 10 different flavor s, in that 7
flavors are taken to make pizza. In how many ways they can arrange?
a) 240 b) 120 c) 65 d) 210

3. A pizza shop made pizzas with many flavors. There are 9 different flavors, in that 2 flavors
are taken to make pizza. In how many ways they can arrange?
a) 16 b) 26 c) 36 d) 46

TCS Placement Paper soln for all 70 patterns : (11-20)


Pattern 11:

1. 3, 22, 7, 45, 15,? , 31
a) 91 b)151 c) 90 d) 5

2. 8 6 17 14 35 31 75 _ 143?

3. Inspired by Fibonacci series Sangeet decided to create his own series which is 1, 2, 3, 7, 7,
22, 15, 67, 31, _, 63?
a) 202 b) 31 c) 76 d) 49

4. 3, 12, 7, 26, 15, ?
a) 54 b) 27 c) 108 d) 31

5. 1! + 2! + ««. + 50!=?
a)3.1035*10^64 b)2.1021*10^65 c)3.1035*10^63 d)3.1035*10^62

6. 1, 2, 3, 6, 7, 14, _, 32?

7. 5, 9, 12, 18, 26, 36, 47, 72, _?
a) 75 b) 135 c) 100 d) 55

8. 3, 15, x, 51, 53,159, 161
a) 17 b) 34 c) 54 d) 112

Pattern 12:

1. Simple question but big one on average age.sth like a, b, c weighted separately 1st a, b, c
,then a& b, then b & c ,then c & a at last abc, the last weight was 167,then what will be the
average weight of the 7 reading?
a) 95 b) 95.428 c) 95.45 d) 94

Solution: Last weight abc is 167i.e three persons weight is 167 .in first 6 combinations
a,b,c,ab,bc,aci.e a checked weight for 3 times totally like that band c also so total weight in
all 7 combinations is (4*167)

Average is (668/7)=95.42

Pattern 13:

1. A toy train produces 10 different sounds when it moves around a circular toy track of
radius 5 m at 10 m per min. However, the toy train is defective and it now produces only 2
different tunes at random. What are the odds that the train produces for consecutive music
tones of the same type?
a) 1 in 16 B) 1 in 4 c) 1 in 8 d) 1 in 32

Solution: Initially it produces 10 sounds and the defect came and now it pr oduces only 2
different sounds and consecutively so there are totally 2 sounds and we have to select on
sound and the probability is ½ and it produces the same sound concecutively for 2 times so
the probability becomes ½*1/2 ie ¼

2. A car manufacturer produces only red and blue models which come out of the final testing
area at random. What ar e the odds that five consecutive cars of same color will come through
the test area at any one time?
a) 1 in 16 b) 1 in 125 c) 1 in 32 d) 1 in 25

Pattern 15:

1. A triangle is made from a rope. The sides of the triangle are 25 cm, 11 cm and 31 cm.
What will be the area of the square made from the same r ope?
a) 280.5625 b) 240.5625 c) 280.125 d) 240

Solution:add all sides 25+11+31 to get r ope length rope length =67,rope is made in to as
square

So side of square is 67/4=16. 75 and so ar ea is 16.75*16.75=280.5625

2. A triangle is made from a rope. The sides of the triangle ar e 21 cm, 24 cm and 28 cm.
What will be the area of the square made from the same rope?
a) 280.5625 b) 333.0625 c) 333.0125 d) 400

Pattern 16:

1. What is the distance between the z-intercept from the x-intercept in the equation
ax+by+cz+d=0

Solution:intercept for m equation

2. What is the distance of the z-inter cept fr om the x-intercept in the equation ax+by+cz=d (I
do not remember the values of a, b, c, d).

Pattern 17:

1. A scientist was researching on animal behavior in his lab. He was very inter ested in
analyzing the behavior of bear. For some reason he travelled 1mile in north dir ection &
reached at North Pole. T here he saw a bear. He then followed the bear around 1 hr with a
speed of 2km/hr in east dir ection. After that he travelled in south dir ection & reached at his
lab in2 hrs. Then what is the color of the bear?

a) White b) Black c) Gray d) Br own

Solution is: White. above all the matter is nonsense

Pattern 18:

1. Out of 7 children the youngest is boy then find the probability that all the remaining
children ar e boys
a)1/64 b)1/32 c)1/128 d)1/256

Pattern 19:

1. Usha bought a linen cloth and rope to build a tent. If the rope is 153 m long and it is to be
cut into pieces of 1m length, then how many cuts are to be made to cut the ropes into 153
pieces?
a)153 b)152 c)154 d)155

Solution:to make it 153 pieces we have to cut 152 times so obviously after last cut we got
153rd piece

2. A person has to make 146 pieces of a long bar. He takes 4 seconds to cut a piece. What is
the total time taken by him in seconds to make 146 pieces?
a) 584 b) 580 c) 730 d) 725

Solution: 146 pieces means 145 cuts so for each cut it takes 4 seconds means total time
145*4=580

3. A person has to make 141 pieces of a long bar. He takes 2 seconds to cut a piece. What is
the total time taken by him in seconds to make 141 pieces?
a) 560 b) 280 c) 112 d) 324

Pattern 20:

1. Spores of a fungus, called late blight, grow and spr ead infection rapidly. These pathogens
were responsible for the Irish potato famine of the mid-19th century. These seem to have
attacked the tomato crops in England this year. The tomato crops have reduced and the price
of the crop has risen up. The price has already gone up to $45 a box from $27 a box a month

ago. How much more would a vegetable vendor need to pay to buy 27 boxes this month over
what he would have paid last month?
a) $27 b) $18 c) $45 d) $486

Solution: See last 3 lines only answer is 45-27=18

TCS Placement Paper soln for all 70 patterns : (21-30)


Pattern 21:

1. A Person buys a horse for 15 ponds, after one year he sells it for 20 pounds. After one year,
again he buys the same horse at 30 pounds and sells it for 40 pounds. What is the profit for
that person?

Solution: here we cannot consider depreciation or decay of item accto answer so go acc to
answer

Totally 5+10=15$profit

Pattern 22:

1. John buys a cycle for 31 dollars and given a cheque of amount 35 dollars. Shop Keeper
exchanged the cheque with his neighbor and gave change to John. After 2 days, it is known
that cheque is bounced. Shop keeper paid the amount to his neighbor. The cost price of cycle
is 19 dollars. What is the profit/loss for shop keeper?
a)loss 23 b)gain 23 c)gain 54 d)Loss 54

Solution: Loss= Change of money given to john(4$)+actual cycle cost 19$=23$ loss

Pattern 23:

1. A lady has fine gloves and hats in her closet- 18 blue, 32 red, and 25 yellow. T he lights are
out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the diff erence between a
hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove.
How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color?
a) 50 b) 8 c) 60 d) 42
Solution: I am not able to answer this if i go in procedure way so search in net by searching
question. Better see below website

My answered questions may be answer ed there.

2. A lady has fine gloves and hats in her closet- 14 blue, 20 red, and 18 yellow. T he lights are
out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the diff erence between a
hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove.
How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color?

3. A lady has fine gloves and hats in her closet- 13 blue, 27 red, and 40 yellow. The lights are

out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the diff erence between a
hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove.
How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color?

4. A lady has fine gloves and hats in her closet- 25 blue, 7 red, and 9 yellow. T he lights are
out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the diff erence between a
hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove.
How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color?

5. A lady has fine gloves and hats in her closet- 26 blue, 30 red, and 56 yellow. T he lights are
out and it is totally dark. In spite of the darkness, she can make out the diff erence between a
hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove.
How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color?

Pattern 24:

1. Sangakara and Pontingselects batting by using a dice, but dice is biased. So to resolve,
Ponting takes out a coin. What is the probability that coin shows corr ect option?
a)1/2 b)1/6 c)1/12 d)6/10

Solution is ½.

2. There is a die with 10 faces. It is not known that fair or not. 2 captains want to toss die for
batting selection. What is the possible solution among the following?
a) If no. is odd it is head, if no. is even it is tail
b) If no. is odd it is tail, if no. i s even it is head
c) Toss a die until all the 10 digits appear on top face. And if first no. in the sequence is odd
then consider it as tail. If it is even consider it as head.

Pattern 25:
1. In a family there are some boys and girls. All boys told that they are having equal no of
brothers and sisters and girls told that they are having twice the no. of brothers than sisters.
How many boys and girls present in a family?
a) 4 boys and 3 girls b) 3 boys and 4 girls c) 2 boys and 5 girls d) 5 boys and 2 girls

Pattern 26:

1. 10 men and 10 women ar e there, they dance with each other, is there possibility that 2 men
are dancing with same women and vice versa?
a) 22 b) 20 c) 10 d) none

2. There are 100 men and 100 women on the dance floor. They want to dance with each
other. Then which of the following statements is always true:
a) There are 2 men who danced with equal no. of women¶s
b) There are 2 women who danced with equal no. of men
a) both a and b b)only a c)only b d)none

Pattern 27:

1. Middle- earth is a fictional land inhabited by hobbits, elves, dwarves and men. The hobbits
and elves are peaceful creatures that prefer slow, silent lives and appreciate nature and art.
The dwar ves and the men engage in physical games. The game is as follows. A tournament is
one where out of the two teams that play a match, the one that loses get eliminated. The
matches are played in different rounds, where in every r ound; half of the teams get eliminated
from the tournament. If ther e are 8 rounds played in knock out tournament, how many
matches were played?
a) 257 b) 256 c) 72 d) 255
Solution: Do not know perfect logic 28

2. A game is played between 2 players and one player is declared as winner. All the winners
from first round are played in second round. All the winners from second round are played in
third round and so on. If 8 rounds are played to declare only one player as winner, how many
players are played in first round?
a) 256 b) 512 c) 64 d) 128

Pattern 28:

1. Metal strip of width µx¶ cm. 2 metal strips are placed one over the other, then the combine
length of 2 strips is µy¶. If µz¶ strips are placed in that manner. What is the final width of that
arrangement?

2. A, B, C, D, E are there among A, B, C are boys and D, E are girls D is to the left of A and
no girl sits at the middle and at the extemes. Then what is the or der of their sittings.

Pattern 29:

1. There is 7 fr iends (A1, A2, A3….A7).If A1 have to have shake with all without repeat.
How many handshakes possible?
a) 6 b) 21 c) 28 d) 7

Solution: For handshakes type question i am confirming you that if the there are n members
are there

Handshakes are given in linear manner =n-1(last person cannot give hand shake to first
person)

Handshakes are given in cyclic manner =n(last per son can give hand shake to first person)

But i do not know perfectly for repetition it is nc2

2. 49 members attended the party. In that 22 are males, 17 are females. The shake hands
between males, females, male and female. Total 12 people given shake hands. How many
such kinds of such shake hands are possible?
a) 122 b) 66 c) 48 d)1 28

Pattern 30:

1. B is taller than j and 3 pillars. P is shorter than B and 2 pillars is j shorter/taller than P?
a) yes b) no c) may be d) can¶t find

2. There are 1000 pillars for a temple. 3 friends Linda, Chelsey, Juli visited that temple.
(Some unrelated stuff) Linda is taller than Chelsea and taller than 2 of 1000 pillars. Julia is
shorter than Linda. Find the correct sentence?
a) Linda is shorter among them
b) Chelsea is taller than Julia
c) Chelsea is shorter than Julia
d) Cannot determine who is taller among Chelsea and Julia

TCS Placement Paper soln for all 70 patterns : (31-40)


Pattern 31:

1. Entry ticket to an exhibition ranges from 1p to 31p. You need to provide exact change at
the counter. You have 31p coin. In how many parts will u divide 31p so that u will provide
the exact change required and carry as less coins as possible?
a) 4 b) 5 c) 6 d) 7

Solution: in btech we studied 8 4 2 1 code for binary system in digital logic proceed in that
way for answer it is 16 8 4 2 1 if u add all we will get 31 so 5 coins required

Pattern 32:

1. Peter and Paul are two friends. The sum of their ages is 35 years. Peter is twice as old as
Paul was when Peter was as old as Paul is now. What is the present age of Peter ?
a) 8 b) 20 c) 16 d) 15

Pattern 33:

1. 20 men handshake with each other without repetition. What is the total number of
handshakes made?
a) 190 b) 210 c) 150 d) 250

2. 10 people ar e there, they are shaking hands together, how many hand shakes possible, if
they are in no pair of cyclic sequence.

a) 45 b) 9 c) 12 d) 10

Pattern 34:

1. If there are 2 wheelers and 4 wheelers parked in a school located at the heart of the city,
find the number of 4 wheelers parked there if there were 20 two wheelers parked there

a) 48 b) 50 c) 52 d) 64

Solution: Proceed with answer is best in question they will give total no of wheels

2. If there are 2 wheelers and 4 wheelers parked in a school located at the heart of the city,
find the number of 4 wheelers parked there if there were 58 wheels are parked there
a)10 b) 33 c) 22 d) none

Pattern 35:

1. A man whose age is 45 yrs has 3 sons named John, Jill, jack. He went to a park weekly
twice. He loves his sons ver y much. On a certain day he found the shop keepers selling
different things. An apple cost 1penny, 2chocalate costs 1penny & 3 bananas cost 1 penny.
He has bought equal number of apple, chocolate & banana for each son. If the total amount
he invest is 7 penny then how many he has bought from each piece for his son?
a) 1app, 1cho, 1 banana b)1 app, 2cho,3 banana c)1app, 2cho, 1banana

2. One person had three children. He had 7 pennies. Find the distribution of the fruits among
the three children. A melon costs 1 penny, 2 oranges cost 1 penny and 3 grapes cost 1 penny
a)2 melons, 1 orange, 1 grape b) 2 melons, 2 orange, 1 grape c) 1 melons, 2 orange, 1 grape.

Pattern 36:

1) The age of the two friends were in the ration of 6:5. If the sum of their ages is 55. Then
after how many years their ratio will become 8:7?
a) 11 b) 7 c) 10 d) 12

Solution: 6x+5x=55, so x=5, put first ratio after substitution is (6*5)/(5*5) and second ratio is
40/35 So difference in numerators 40-30=10 years

2)The age of the two friends were in the ration of 6:5. If the sum of their ages is 66. Then
after how many years their ratio will become 7:6?
a) 11 b) 6 c) 10 d) 12

3) The age of the two friends were in the ration of 2:3. If the sum of their ages is 55. Then
after how many years their ratio will become 4:5?
a) 11 b) 33 c) 22 d) 44

Pattern 37:

1) A volume of 10936 l water is in a container of sphere. How many semisphere of volume 4l
each will be required to tranfer all the water into the small semispheres?
a) 2812 b) 8231 c) 2734 d) 4222

Pattern 38:

1) A person ismanufacturing a house. He bought 20 ropes of wire which has a density of 300
Kg/m3. The height of the building to be constructed is 40 m. If the capacity of the current
passed in the wire is 20 A and the voltage capacity is 80 Volts. Then what will be the
opposing force to the current if the wire is used?
a) 2 b) 4 c) 8 d) 1600

Solution: ohms law V=IR, Opposing force of current is resistance, R=v/i

Pattern 39:

1) A horse chases a pony 2 hours after the pony runs.Horse takes 3 hours to reach the pony.If
the average speed of the horse is 81Kmph.T hen what is the average speed of the pony?
a) 46.4 b) 51 c) 53.4 d) 48.6

Solution: Horse takes 3 hours to cover the distance
Pony takes 3+2 =5 hours to cover the same distance, Velocity=distance/time, distance
travelled by them is equal it is 81*3=243km, speed of pony=243/5=48.6

3) A horse chases a pony 3 hours after the pony runs. Horse takes 4 hours to reach the pony.
If the average speed of the horse is 35 kmph, what is the average speed of the pony
Pattern 40:

1)The differ ence between two no is 9 and the product of the two is 14.What is the square of
their sum?
a) 120 b) 130 c) 137 d) 145

Solution: a-b=9, ab=14, (a-b)2=a2+b2-2*a*b

2) The sum of two no is 5 and the product of the two is 14.What is the sum of their squares?

3) The sum of the squares of two no is 12 and their sum is 15.Find the product of the two no?