TCS Apti Q’s 2


1. Which is the smallest no divides 2880 and gives a perfect square?
a.1 b.2 c.5 d.6
Ans: c

2. Two bowls are taken, one contains water and another contains tea.one spoon of water is added to second bowl and mixed well, and a spoon of mixture is taken from second bowl and added to the second bowl. Which statement will hold good for the above?
(Ans: second liquid in first bowl is smaller than the first mixture in second bowl)

3. Form 8 digit numbers from by using 1, 2,3,4,5 with repetition is allowed and must be divisible by4?
a.31250 b.97656 c.78125 d.97657
Ans: c

4. Rearrange and categorize the word ‘RAPETEKA’?
Ans: bird

5. One problem on (a3-b3)/(a2+ab+b2)
Ans: ‘a-b’

6. In school there are some bicycles and 4wheeler wagons.one Tuesday there are 190 wheels in the campus. How many bicycles are there?
Ans: 15

7. Key words in question (Fibonacci series, infinite series, in the middle of the question one number series is there….I got the series 3 12 7 26b 15?
Ans:54
(Logic: 3*2+1=7 12*2+2=26
7*2+1=15 26*2+2=54)

8. A lies on mon, tues, wed and speak truths on other days, B lies on thur, fri, sat and speaks truths on other days …one day a said I lied today and B said I too lied today. What is the day?

9. Man, Bear, North, South, walks.
Ans: White

10. A father has 7 penny’s with him and 1 water melon is for 1p, 2chickoos for 1p, 3 grapes for 1p.he has three sons. How can he share the fruits equally?
Ans: 1 watermelon,2chickoos,1grape

11. (1/2) of a number is 3 times more than the (1/6) of the same number?
Ans: 9

12. There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160….if B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?
Ans:7 hours

13. KEYWORDS:T.Nagar,Chennai,1-100,prime numbers b/n 140-180,How many 2’s are there?
Ans: 20 (Not only 2’s ,1’s,3’s,4’s,5’s,6’s,7’s,8’s,9’s,0’s also 20)

14. A man is standing before a painting of a man and he says I have no bro and sis and his father is my father’s son?
Ans: His son

15. One question has last part like difference between two terms is 9 and product of two numbers is 14, what is the squares of sum of numbers?
Ans:109

16. What is the value of [(3x+8Y)/(x-2Y)]; if x/2y=2?
Ans:10 {the numerical may change)

17. A pizza shop made pizzas with to flavours.in home there are ‘N’ different flavors, in that ‘M’ flavors are taken to made pizza.in how many ways they can arrange?
(Logic: NcM )

18. One grandfather has three grandchildren, two of their age difference is 3, eldest child age is 3 times youngest child’s age and eldest child’s age is two times of sum of other two children. What is the age of eldest child?
Ans:15

19. KEYWORDS: one organization ,material labor and maintenance are in the ratio of 4:6:7,the material cost is:100,what is the total cost?
Ans: 425

20. KEYWORDS: density, reluctance, sensitivity, voltage ,current, what is the resistance
Formula is “R=V/I”

21. In a market 4 man are standing .the average age of the four before 4years is 45,aftyer some days one man is added and his age is 49.what is the average weight
of all?
Ans: 49

22. KEYWORDS: Sports readers,10 tables,4chairs per table, each table has different number of people then how many tables will left without at least one person?
Ans : 6

23. KEYWORDS: Die, card, coin, b/n 2 to 12
Ans: All are equal

24. In a school for a student out of a 100 he got 74 of average for 7 subjects and he got 79 marks in 8th subject. what is the average of all the subjects?
Ans: 74.625

25. In a question ,last part has ,the ages of two people has the ratio of 6:6 and by adding the numbers we get 44,after how many years the ratio would be 8:7?
Ans: 8

26.One train travels 200m from A to B with 70 km/ph. and returns to A with 80kmph,
what is the average of their speed?

27. Two years before Paul’s age is 2times the Alice age and the present age of Paul is 6times the Alice. what is the presents Paul’s age???( 3years) “u try to solve this
question once”

28. A man whose age is 45 yrs has 3 sons named John,jill,jack. He went to a park weekly twice.he loves his sons very much. On a certain day he find # shopkippers selling different things. An apple cost 1penny, 2chocalate costs 1penny.& 3 bananas
cost 1 penny. He has bought equal no. of apple, chocolate & banana for each son. If the total amount he invest is 7 penny then how many he has bought from each piece for his son?
a)1app,1cho,1 banana
b)1 app,2cho,3 banana
c)1app,2cho,1banana
D)……………

29. A scientist was researching on animal behavior in his lab. He was very interested in analyzing the behavior of bear. For some reason he travelled 1mile in north direction & reached at north pole.there he saw a bear .he then followed the bear around 1 hr with a speed of 2km/hr in east direction.After that he travelled in south direction & reached at his lab in2 hrs. Then what is the colour of the bear? ans is white
a)white b)black c)gray d)brown

30. In a particular city there are 100 homes numbered from 1,2,3………..100. Thecity was build by a builder from chennei. There was 45 shop in the town which was build by a builder from Mumbai. THE 2nd builder can build the in ½ time as compared to 1st builder. If the 2nd builder builds in 15 days,then how many 2’s are used by the
builder from Chennai in numbering the 100 homes?
a)17 b)18 c)19 ans d) 20 c)19

31.MR dash has 3 sons whose ages are respectively a,b,c. The grandfather has bought a cycle for the eldest son, mother has bought a bag for the youngest one which cost Rs150/. The sum of two age of the elder son & one son is 15.The difference of age
of sons is 3 & 2.Then what is the age of the eldest son?
a)10, b)11, c) 12,d)13

32. We all know that Arya bhatta is the greatest mathematics belongs to india . When his daughter Mayabati was in her teen age he discovered a problem. At that time the age of mayabati is a prime number,let that age is a. After some years her age becomes b. then Arya Bhatta was able to solve that problem wit the help of
he daughter mayabati. If a-b=5 & product of a& b is 26 then what is the sum of two
squares?
A)77 b) 45 c)89 d)67

33.how many 13 digit numbers are possible by using the digits 1,2,3,4,5 which are divisible by 4 if repetition of digits is allowed? 5 to the power 12

34. (40*40* 40-31*31*31)/(40*40+40*31+31*31)=? a simple calcutation

35. x/2y=2a,then 2x/x-2ay=?(some thing like this .very easy )

36. A direct question on blood relation. easy one(ref R.S. Agarwal)

37. A big Question describing a story.After that a number is given eg 2088.by what if we divide the number it ll become a perfect square?

38. 1st a story. Then a simple ratio problem. The question was if the ratio of age of two persons is 5:6,sum of present age is 33,then in how many years the ratio of their age becomes 7:8?
a)3 b)4 c)5 d)6

39. Mr behera wants to build A house for his wife. In this there are 5 rooms each having equal area. The length of each room is 4m,,breadth is 5 m. the height of the rooms are 2m. if to make a sq meter we need 17 bricks ,then how many bricks are needed to make the floor of a particular room?

40. A very big story.on Tuesday college parking place have only 4wheelers; bicycles,total no of wheels was 182,yhen what is the possible no of bicycles?
a)20 b 19 c 18 d 17

41. Simple question bt big one on average age.sth like a,b,c weigheted separately 1st a,b,c ,then a& b,then b&c ,then c&a at last abc,the last weight was 167,then what will be the avg weight of the 7 weight?

42. Arrange the jumbled letters to make a perfect word RGTEI(sth like this). Find to which category it belong?(not so easy,I was bt able 2 solve the problem .the number of the question was 34)
A)town b)vegetable c)animal d) bird

43. puzzle 3 persons a,b,c were there A always says truth,B lies on Monday,tusday,Wednesday.but C lies on thrusday,Friday, saturday .one day A said”that B; C said to A that” B said “yesterday way one of the days when I lies”,C said that”yesterday way one of the days when I lies too”.then which day was that?
Ans: a Sunday b thrusday c saterday d….

44. a long story with in it a mathematical series present like
8 6 17 14 35 30 71 _ 143.

About these ads

2 thoughts on “TCS Apti Q’s 2

  1. This is often a wonderful web site, would you be interested in going through an interview regarding just how you created it? If so e-mail me and my friends!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s